Град Требиње финансираће нето плате за 50 приправника који ће у наредних мјесец дана добити посао у приватном сектору, рекао је градоначелник Мирко Ћурић.

Ћурић је, након састанка са привредницима у Градској управи, истакао да ће из градског буџета бити обезбијеђена мјесечна плата од 600 КМ, док ће трошкове доприноса сносити послодавац.

„За ове намјене ће из буџета за ову и наредну годину бити издвојено око 360.000 КМ“, напоменуо је Ћурић, наводећи да је кроз пројекте Града у протекле три и по године у приватни сектор запослено око 700 људи, а да је издвојено око 4.000.000 КМ.

Он је казао да се нада да ће се приправници показати као вриједни радници и да ће послодавци то препознати и задржати их у радној обавези и након 12 мјесеци, колико ће им Град сносити трошкове нето плата.

Према његовим ријечима, послодавци ће ових 50 радника моћи да изаберу између 200 наших суграђана који треба да одраде припаравнички стаж, а који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање – Биро Требиње.

„Прихватили смо све захтјеве привредника. Захтјеви јавних установа и предузећа ће такође бити прихваћени, али се у том случају ради о волонтерском уговору, гдје ће Град сносити трошкове доприноса што је око 1.400 КМ годишње“, појаснио је Ћурић.

Међу 40 привредника је и предузеће „Мат принт“. Представник ове фирме Радмила Анђелић рекла је да је овај програма Града један од најбољих за сваког предузетника.

Она је истакла да је фирма чији је представник и раније користила овај програм и да је радник који је тада запослен и након 12 мјесеци остављен да ради.

„Вјерујете да смо једва чекали овај програм. Ово је велико за привредника јер након 12 мјесеци тачно знате каквог радника имате. Свако од нас ће задржати ‘радника'“, додала је она.