15.09.2023.
Ћурић учесник панел дискусије „Паметни градови будућности  – визије будућности и технологија која то омогућује“

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић био је један од учесника панел дискусије „Паметни градови будућности  – визије будућности и технологија која то омогућује“ која је одржана у оквиру Треће конференције о електромобилности у Новом Саду.

У панел дискусији су, осим Ћурића, учествовали и градоначелници Новог Сада и Крања – Милан Ђурић и Матјаж Раковец, као и представник компаније Schneider Electric др Владан Крсман.

Ћурић је истакао да је Требиње већ почело са примјеном бројних “паметних рјешења”, која се користе широм Европе, али и свијета.

“Наш град увелико мијења постојећу јавну расвјету ЛЕД свјетиљкама. Само у овој години биће постављено њих више од 3.000, а до сада је већ постављено око 3.500 тих расвијетних тијела. У наредној години планирамо да завршимо овај пројекат и то у цјелости из средстава градског буџета”, навео је Ћурић.

Он је казао и да је недавно уређена дигитализација паркинг простора у првој градској зони и на затвореним градским паркиралиштима.

“У плану је да то урадимо и у другој паркинг зони чиме би цијели град био покривен тим системом. Ради се о веома значајној инвестицији која је реализована у сарадњи са Електропривредом Републике Српске, а која, с друге стране, изискује значајна финансијска средства”, истакао је Ћурић.

Панел дискусија је одржана у оквиру сајма и конференције „EV-Days” (Electric Vehicles Days), коју организују компанија Нинамедиа и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, а под медијским покровитељством Радио телевизије Србије.

Саставни дио догађаја био је и изложбени дио произвођача возила, увозника елетровозила и дијелова за елетрична возила. Учесници су били државне, локалне и регионалне институције и приватне компаније, истакнути појединци и стручњаци.