08.08.2022.
Ћурић разговарао са Вулином – Ситуација на пожаришту и даље сложена, хеликоптери из Србије остају у Требињу

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић захвалио се предсједнику Србије Александру Вучићу, министру унутрашњих послова Александру Вулину и хеликоптерским јединицама МУП-а ове државе и Хеликоптерског сервиса Републике Српске због брзог реаговања на молбу из Требиња да се ангажују на гашењу пожара у рејону Бијеле Горе.

Ћурић је истакао да од јутрос пожар гаси око 100 припадника служби заштите и спасавања, те три хеликоптера од којих један Хеликоптерског сервиса Српске и два МУП-а Србије.

„Захвалио бих се и мјештанима околних села који су протеклих дана даноноћно дежурали на пожарним линијама. Посљедње информације говоре да је и у рејону Бијеле Горе било кише, а да су ватрогасци уз помоћ из ваздуха успјели да обуздају ватрену стихију која се приближавала објектима у селу Вучја. Тренутно је ситуација најтежа на подручју Бара“, навео је Ћурић.

Он је казао да се и српски министар Вулин увјерио у веома сложену ситуацију на терену, гдје је пожарна линија у појединим тренуцима била дужа од 20 километара.

Према његовим ријечима, осим ватрогасаца, на терену су и припадници Центра за газдовање кршем, цивилне заштите ХЕТ-а и припадници добровољних ватрогасних друштава.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да је Србија увијек уз Републику Српску, те да су јединице МУП-а упућене у Требиње по наређењу предсједника Александра Вучића.

„Предсједник је од нас тражио да одмах реагујемо и помогнемо Требињу. Хеликоптери ће овдје остати док год је то потребно. Надам се да ће пожар ускоро бити изгашен“, казао је Вулин.

Он је истакао да је обишао пожариште и да су три хеликоптера извршила више од 70 налета.

На подручју Бијеле Горе пожар је актуелан већ десетак дана, а због изразито неприступачног терена отежано је његово гашење. Ватра се убрзано ширила уз помоћ вјетра, а у појединим тренуцима је пријетила и имовини грађана у околним селима.