29.03.2023.
Ћурић обишао радове на изградњи бициклистичке стазе до Јазине

У току су радови на уређењу бициклистичке стазе трасом бивше пруге од Требиња до Јазине, укупне дужине око 15 километара.

Радове је данас обишао градоначелник Мирко Ћурић, наводећи да будућу бициклистичку стазу цијелом својом дужином прате бројни локалитети који спадају у природно и културно насљеђе Требиња и Херцеговине.

“Дио стазе је уређен у претходном периоду кроз различите иницијативе Града Требиња и локалних организација, док ће резултат ове интервенције бити потпуно проходна траса од Требиња до Јазине”, рекао је Ћурић.

Ћурић је истакао да се уређење стазе финансира у оквиру пројекта ReTRail као дио ширег пројекта EU4BusinessRecovery, којег суфинансирају Европска унија и Њемчка.

“Укупна одобрена средства за овај пројекат је 320.000 КМ, од којих се на уређење трасе будуће бициклистичке стазе односи око 80.000 КМ. Учешће Града је око 15 одсто од укупних средстава”, појаснио је Ћурић.

Пројека проводи Развојна агенција града Требиња, у сарадњи са пројектним партнерима – Подручном привредном комором Требиње и Туристичком организацијом Требиња.

Кроз пројекат је планирано унапређење туристичких садржаја у Требињу кроз постављање одговарајуће сигнализације и набавку опреме. Такође је планирано и јачање капацитета локалних оператера повезаних са туризмом, нарочито у сегменту активног туризма и туризма на отвореном те израда дигиталне платформе за промоцију активног туризма и онлајн резервације тура.

EU4BusinessRecovery је пројекат Европске уније који пружа подршку БиХ у ублажавању економских посљедица изазваних пандемијом ЦОВИД-19. Вриједан је 13,7 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона) и Савезна Република Њемачка (700 хиљада). Имплементирају га ГИЗ, ИЛО и УНДП.