28.04.2023.
Ћурић, Ковачевић: До Преображења братимљење Требиња, Никшића и Херцег Новог

Требињски градоначелник Мирко Ћурић и предсједник општине Никшић Марко Ковачевић најавили су данас братимљење итмеђу та два града и Херцег Новог, које ће бити озваничено на Преображење – славу Требиња.

“Требиње и Никшић људи осјећају као једну средину и то хоћемо да озваничимо братимљењем. Граница можда за неког постоји, али за нас не. Циљ нам је да што више повежемо ова два иста народа”, рекао је Ћурић новинарима након састанка са Ковачевићем у Требињу.

Ћурић је подсјетио да два града од прошле године заједно обиљежавају Дане Светог Василија Острошког и Тврдошког и да има простора за додатни развој сарадње у оквиру других манифестација.

“Градоначелници буду и прођу, али ако повежете културу, спорт, привреду и народ што више, онда ће то опстати дуго јер без сарадње не можемо”, рекао је Ћурић и најавио братимљење Требиња и са Херцег Новим.

Он је навео да од почетка постоји изузетно добра сарадња Ковачевићем, подсјетивши да су добро повезане и туристичке организације два града.

Ковачевић је истакао да Никшић посљедње двије године има најбољу сарадњу са Требињем које им је у сваком смислу најближи град.

Он је нагласио да су ово два братска народа одувијек и да ће тако остати, а да се границе превазилазе сарадњом у култури и другим областима.

Ковачевић је рекао да ће Свети Василије Острошки и Тврдошки од ове године бити слава општине Никшић и да ће Дани светог Василија у Никшићу бити одржани од 7. до 12. маја, уз богат програм.

“Требиње је показало да умије да валоризује своје туристичке потенцијале, а Никшић има сличне, па учимо од вас како то треба радити”, нагласио је Ковачевић.

Састанку су присуствовали замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић и директори туристичких организација два града Митар Бараћ и Мирјана Путица.