Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг данас су у требињској Народној библиотеци отворили кинески културни центар, први у БиХ.

Кинески амбасадор рекао је новинарима да је ово испуњење жеље за отварање културног института у овом граду, те је овом приликом изразио задовољство.

„Први пут сам у Tребињу био прије двије године када сам се договорио са градоначелником и предсједником Скупштине да ћемо ојачати економску и културну размјену“, рекао је Ђи и за отварање овог центра захвалио градоначелнику Мирку Ћурићу, директору Народне библиотеке Милосави Супић Вуковић, те представнику Министарства иностраних послова у Савјету министара Љубу Грковићу.

Ћурић је навео да постоји велико интересовање Требињаца да похађају курс кинеског језика, те додао да ће се у наредном периоду размишљати о већем простору за кинески културни центар.

„Велики број туриста из Кине долазио је у Tребиње, доживљавају га као мали град са много знаменитости које немају други градови. Ово је веома значајан корак да успоставимо веома важан мост који ће у наредном периоду бити на обострано задовољство“, истакао је Ћурић.

Директор Народне библиотеке у Tребињу Милосава Супић Вуковић истакла је да се у овој установи културе већ одвија бесплатан курс кинеског језика, да је заинтересованост велика и да имају око 40 полазника свих старосних категорија.

„Увјерена сам да ће у наредном периоду у оквиру различитих радионица и активности да упознају све чиме обилује наша пријатељска земља Кина“, рекла је Вуковићева.

Она је исказала велико задовољство што је ова установа препозната као адекватан партнер за реализацију свих планираних активности у наредном периоду.

ТРЕБИЊЕ, 25. НОВЕМБРА /СРНА/ – Директор Народне библиотеке у Tребињу Милосава Супић Вуковић указала је да је први кинески културни центар у БиХ отворен у овој установи културе.

Грковић је истакао да је отварање кинеског културног центра у Tребињу још један знак добрих и пријатељских односа Кине и БиХ, те потврда да ти односи напредују.

„Интерес младе генерације да изучава кинески језик је веома важан мост који је спојио двије земље. Задовољство ми је да је Tребиње први град који је угостио овако важну институцију културе и знања“, нагласио је Грковић.

Међу полазницима курса кинеског језика у Народној библиотеци је Сара Буха, која је рекла да курс похађа мјесец и по дана, да је кинески језик занимљив, те да има жељу да отпутује у Кину.

Њена сестра Ема навела је да кинески језик воли и да га је раније учила на апликацији. „Кинески језик није тежак. Кад сам чула да се отворио курс одмах сам се уписала и препоручила бих свима да уче кинески“, истакла је Ема.

Након отварања кинеског културног центра, амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг одржао је предавање о економској, културној, образовној и научној политици Кине.