27.04.2023.
„Чист град, сад!“: Комунално добило савремену опрему и контејнере, Комунална полиција – два возила за теренски рад

Данас је Комуналном предузећу из Требиња у оквиру пројекта „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине” уручена комунална опрема (дувалице, косилице, тримери, прскалице, пумпе итд.), вриједности преко 29.000 евра и 10 полуподземних контејнера, вриједности 37.000 евра. Поред наведеног, комуналној полицији Града Требиња уручена су два аутомобила, вриједности преко 30.000 евра. Сва набављена опрема ће значајно олакшати и унаприједити рад Комуналног предузећа и Одјељења за комунално-инспекцијске послове, те ће на овај начин животна средина у нашем граду постати чистија, здравија и зеленија.

Овом приликом, присутнима су се обратили, Мирко Ћурић, градоначелник Требиња,  Веселин Штурановић, извршни директор ФОРС Монтенегра и Милан Мандрапа, директор Комуналног предузећа д.о.о. Требиње. Они су истакли значај ове донације  и нагласили важност заштите животне средине и подизања еколошке свијести грађана.

„Пројекат је омогућио да Град добије комуналну опрему у складу са републичким планом за управљање отпадом тако да ће суграђани имати прилику да примарно селектују отпад на мјесту настанка. На тај начин ће и заштита животне средине бити подигнута на један виши ниво.”, истакао је Мандрапа.

Пројекат „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине” има за циљ јачање капацитета институција које се баве заштитом животне средине, као и информисање становништва о значају унапређивања система управљања чврстим отпадом и усклађивања са стандардима Европске уније у овој области. Главне активности укључују набавку опреме и возила за комунална предузећа и институције, прекограничне обуке за запослене у институцијама које се баве заштитом животне средине, кампању подизања нивоа еколошке свијести грађана, израду публикација, прекограничну  конференцију, истраживање о структури чврстог отпада у циљном подручју, обезбјеђивање препорука за унапређивање система управљања чврстим отпадом итд., а пројекат се спроводи у Никшићу и Требињу.

Пројекат финансира Европска унија посредством Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020, а реализује га Град Требиње, у партнерству са ФОРС Монтенегром и Комуналним предузећем из Никшића  Укупна вриједност пројекта износи нешто преко 584.000 евра, од чега је Европска унија обезбиједила скоро 317.000 евра бесповратних средстава. Вриједност пројекта за Требиње износи око 178.000 евра, од чега Европска унија финансира преко 96.000 евра, док је суфинансирање у износу око 82.000 евра обезбиједио Град Требиње.