Представници Града Требиња и њемачке невладине организације „Хелп“, данас су, у оквиру пројекта „Подршка социо-економској стабилности регије западног Балкана 2021-2022“, потписали уговоре о додјели бесповратних средстава за набавку опреме за 20 корисника, обуку 10 незапослених лица те уређење два дјечија игралишта у Засад пољу и Хрупјелима.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је навео да је укупна вриједност пројекта 100.000 КМ, од чега је учешће Града Требиња 35.000 КМ, а сами корисници треба да уплате 15 одсто додијељених средстава.

„Овим пројектом је предвиђено да износ од 80.000 КМ буде намијењен за 20 корисника, који ће добити подршку од по 4.000 КМ, за набавку опреме, репроматеријала у складу са апликацијом коју су доставили на јавни позив. Износ од 10.000 КМ предвиђен је за обуку 10 наших незапослених суграђана, у питању је сертификована обука за рецепционара – за који ће до краја седмице бити расписан јавни позив, а Град Требиње ће добити 10.000 КМ за уређење два дјечија игралишта – поред зграде за младе брачне парове и у насељу Хрупјела“, рекао је Ћурић.

Представник њемачке невладине организације “Хелп” Даријан Милић је казао да корисници чим уплате свој дио износа, у наредних 15 дана ће добити опрему за коју су аплицирали.

„Пандемија нас је све успорила. Надам се да ћемо пројекат спровести на задовољство свих учесника“, истакао је Милић.

Данило Шкеро из Придвораца каже да обрађује воћњак са по 450 стабала дуња и трешања и око 100 стабала шипака и смокава, додајући да му је ово прва донација.

„Ово донација ми значи много, у наредном периоду ћу тражити косачицу која ће ми помоћи у будућем раду. Мој воћњак је на понос града“, рекао је Шкеро.

И за пчелара Славка Бошковића, из Мркоњића са 300 друштава ово је прва донација.

„Пчеле хране седам чланова мог домаћинства. Помоћ је итекако драгоцјена, а тражио сам грађевински материјал за уређење просторије за врцање меда и да угостим купце“, навео је Бошковић.

 

Радио Требиње