26.01.2023.
Светосавскe свечаности: Уручена признања заслужним просвјетним радницима

У позоришној сали Културног центра вечерас је одржана свечана академија у оквиру Светосавских свечаности, које Град Требиње и Црквена општина Требиње традиционално организују у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља.

На академији уочи Савиндана уручене су Светосавске награде за 2022. годину, које Град Требиња додјељује просвјетним радницима за допринос квалитетном образовању и васпитању, те унапређивање образовно-васпитне праксе.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уручио је Светосавске награде, које су постхумно додијељене: Олги Анђелић, професору југословенских књижевности у Центру средњих школа Требиње, Душану Бодироги, наставнику историје у Основној школи „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ Требиње, Недјељку-Неђу Ножици, учитељу, наставнику математике и хемије, помоћнику директора и директору у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ Требиње и Лазару Жуловићу, наставнику музичке културе у Основној школи „Вук Kараџић“ Требиње.

Светосавска награда уручена је и Душану Јокановићу, доктору математичких наука, редовном професору на Факултету за производњу и менаџмент Требиње, Веселинки Кулаш, професору српског језика и књижевности у Гимназији „Јован Дучић“ Требиње, Душку Петковићу, професору математике у Техничкој школи Требиње и Славки Којовић, наставнику за предшколско образовање у Јавној установи „Наша радост“ Требиње.

Ћурић: Светосавље је најузвишенији завјет који је остаo српском народу

Градоначелник Мирко Ћурић је истакао да о првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави много тога речено и написано, али он и данас, послије скоро 800 година од његовог одласка у Царство небеско, представља исконски примјер и образац човјека разборите личности, који је симбол нераздјељиве једнакости са српским народом и нашом црквом.

„Више него икада потребно нам је оно што је красило Светог Саву – свестраност, умност, мудрост, духовна чистота, јер се данас, као и тада, наш народ налази пред великим искушењима. Као што је Свети Сава путовао од Хиландара до Раса да мири завађану браћу и од Студенице до Никеје да моли за аутокефалност српске цркве, тако ми данас треба да знамо ко смо и шта смо и да не заборавимо колику светињу чувамо, испреплетену бурном историјом и бројним страдањима наших предака“, навео је Ћурић.

Он је додао да је Светосавље најузвишенији завјет који је српском народу оставио и који треба да његујемо и чувамо.

„Немамо ми вишка Срба, па да се поново сукобљавамо с било ким. Знао је то и Свети Сава када је отварао прве школе у тадашњој српској држави. Али, зато, треба да стичемо знање које је нашa највећа моћ и снага у глобалистичком свијету који тежи да нас убиједи да су наше вриједности, обичаји и вјеровања погрешни, а модерна демократска рјешења, либерална права и слободе и правни оквири будућност опстанка“, рекао је Ћурић.

Градоначелник Требиња је казао да је наш велики пјесник и дипломата Јован Дучић записао да „све што данас овдје блиста на сунцу вјечности, огледало се у плавим немањићким очима нашег мудраца и писца, политичара и светитеља, без којег вјероватно наша херојска нација или не би уопште данас постојала, или не бар са њеним данашњим овако изразитим ликовима“.

„Зато је Свети Сава, тај дјечак Растко – који разноси и проноси славу, темељна личност српског народа, узор, понос и вјечна инспирација, али и опомена свима нама да чувамо оно за шта се он изборио и за шта је он утабанао пут покољењима. Не могу, а да не подсјетим да је Свети Сава основао десет епископија, међу којима и Хумску – претечу данашње Епархије захумско-херцеговачке и приморске са сједиштем у Стону. Херцеговина је и дједовина Светог Саве, али и подручје гдје је од 1448. до 1482. постојала средњовјековна српска држава ‘Војводство Светог Саве’. А још као дјечак, Растко Немањић је од оца Немање на управу добио Хум“, истакао је Ћурић.

Он је додао да све су ово нераскидиве везе Херцеговине са Светим Савом, па не треба да нас чуде бројна предања о светитељу која се преносе са кољена на кољено у сваком херцеговачком домаћинству.

„Вечерашњу свечану академију искористићу и да у име Града Требиња честитам добитницима Светосавске награде, али и да још једном одам захвалност онима који нису са нама, али су својим овоземаљским животом и радом заслужи наше поштовање“, навео је градоначелник Требиња.

У име добитника признања, присутним су се обратили Душан Јокановић и Славка Којовић. Јокановић је истакао да је рад у просвјети важан, одговоран, племенит и частан посао.

„Бити просвјетни радник, на свим степеницама образовања – од предшколског до универзитета, неизмјерно је важно и прије свега племенито зато што тај позив подразумијева рад са оним што је највредније у нашем друштву, а то су дјеца. Рад са дјецом је заиста чаробан, тај однос учитељ – ученик је нешто непоновљиво и ако се овај посао воли и поштује – онда некако човјек у свему томе може бити веома лијепо испуњен. Моје дивљење и честитке – свим тим добрим људима: наставницима, професорима, учитељима, педагозима, рјечју – свима онима који вриједно раде овај свети и важан светосавски посао!“, казао је он.

Захвалио је и својим радним колегама на свим установама у којима је радио и гдје данас предаје јер су они заслужни „што и данас радо иде на посао“.

„Велика је то ствар и на неки начин – заиста привилегија“, рекао је Јокановић, додајући да посебну захвалност дугује својој породици, чија подршка му је све ове године рада у просвјети била неизмјерно важна.

Свети Сава је име наше будућности, наш оријентир и путовођа

У бесједи о Светом Сави, старјешина Саборног храма у Невесињу Младен Чалија рекао је да је Свети Сава име којим је српски народ означен као светосавски, те да је то име у потпуном сагласју са јеванђелском истином.

“То је име за љубав, слободу, добру мисао, дјело, саборност, за правду, праведност, честитост и смирење. Свети Сава је друго име за Христа коме се толико уподобио да је немогуће говорити о Светом Сави да се то уједно не односи на богочовјека”, рекао је Чалија.

Он је додао да смо захваљујући њему, поносни на историју, културу, умјетност и све оно што је он учинио, али и многи послије њега.

“Свети Сава је име које повезује све епохе наше историје. Свети Сава је име наше будућности, наш оријентир и путовођа. Све што је радио Свети Сава било је испуњено Јеванђељем, смислом. Све што је радио, радио је у славу Божију. Његова вјера и уздање у Бога су кључни темељ његовог живота и прослављања”, навео је старјешина Саборног храма у Невесињу.

Умјетници и школарци у славу Светог Саве

У богатом културно-умјетничком програму свечане академије учествовали су: Хор “Трибунија” Требиње, Хор Музичке школе Требиње, Хор “Бубамарац” Требиње, Александар Дунић – првак Београдског позоришта, Јасмина Стојановић – глумица Народног позоришта Грачаница, Милица Досковић – вокални солиста Српског народног позоришта Нови Сад, Павлина Радовановић – етно солиста из Ораховца уз клавирску пратњу Невене Живковић из Народног позоришта Београд.

У програму су наступили и рецитатори и вокални солисти из требињских основних и Музичке школе: – Теодор Риђешић из ОШ „Јован Јовановић Змај“ Требиње, – Софија Јанковић, Ивана Бокић, Ана Миљановић из ОШ „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ Требиње, – Иво Караџић-Невеш, Павле Пажин, школска пјевачка група уз клавирску пратњу Силване Стевановић из ОШ „Вук Караџић“ Требиње, као и – Михаило Медан, хармоника, трио – Ксенија Нинковић, клавир, Марина Мучибабић и Марија Зиројевић, флаута из Музичке школе Требиње.