31.07.2022.
Башта хотела „Платани“ у боји лаванде – Отворен 10. Фестивал медитеранског и европског филма

У препуној башти хотела „Платани“ вечерас је свечано отворен јубиларни Фестивал медитеранског и европског филма, а након отварања награде за изузетан допринос евро-медитеранској сцени – „Златни платан“ додијељене су глумцима Весни Тривалић и Бранимиру Поповићу.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је на отварању рекао да фестивал годинама окупља најпознатија глумачка имена, филмске критичаре и љубитеље филма, истакавши да Требиње његује специфичан умјетнички израз и велику благонаклоност према свакој врсти умјетности.

„Филмска умјетност није изузетак и одувијек је плијенила пажњу јавности и грађана, тако и данас што потврђује изузетна посјећеност овој јединственој ревији филма коју Градска управа Требиње годинама подржава“, рекао је Ћурић.

Глумица Весна Тривалић, која је по први пут у нашем граду, каже да је пресрећна што је вечерас овдје, али да има велику трему.

„Долазим први пут у Требиње, овенчана великом наградом, град и људи су предивни и као и увек носим стотину килограма треме. Од кад сам почела професионално да се бавим овим послом некако су ме награде стизале и сваке сам се стидела и код куће имала разговоре са својом породицом, осећала сам да нисам то заслужила. Ипак, вечерас ћу са великом радошћу да примим ову награду, мислећи на све оне који су ме довели до тога јер свака награда је најмање моја, а највише припада мојим професорима на факултету и свим колегама са којима сам радила. Ја сам без њих ваздух, нема ме нигде. Након неке награде питате се шта даље, могу ли боље и ја се увек трудим и желим да будем боља у ономе што радим“, додала је Тривалић.

Глумац Бранимир Поповић захвалио се на награди и истакао да је са задовољством дошао на Фестивал Медитеранског и европског филма.

„На Фестивалу сам први пут ове године, а у Требиње долазим често. Oво је један од љепших градова и све што ме асоцира на Требиње има неку љепоту. Весна Тривалић и ја смо доста повучени што се тиче наших приватних живота и када се неко сјети да нас награди за оно што радимо то нам пуно значи. У посљедње вријеме сам поприлично активан, снимао сам пуно серија и филмова и ова награда је дошла као неки вид признања за тај рад. Био сам на разним позицијама у сфери културе, али у сваком случају глума је моја професија, као и педагогија и то су неке области у којима пливам већ деценијама“, казао је Поповић.

Умјетнички директор фестивала Предраг Милојевић рекао је да све оне који посјете овогодишњи фестивал очекују добри филмови из 20 земаља, много глумаца, редитеља и гостију из региона.

„Фестивал филма је настао с циљем да Требињу вратимо онај сјај великог филмског студија. Лаванда је једна од најздравијих биљака, која утиче на физичко, а наредних шест дана утицаће и на ментално здравље свих нас. Радоваћемо се глумцима и причама, замислићемо се над неким озбиљним проблемима третираним у филмовима, али у сваком случајну једна добра енергија и пуно емоција директно из срца биће и ове године нешто што обиљежава фестивал“, нагласио је Милојевић.

Овогодишње пројекције ће се одржавати на шест мјеста: љетна башта Дома младих, двориште Музеја Херцеговине, Kултурном центру, тераси хотела Леотар, башти СЛ Индустри Хотела и башти хотела Платани.

Фестивал организују Танграм центар Београд, Kултурни центар и Дом младих Требиње, а покровитељи су Министарства културе Републике Српске и Србије и Град Требиње.