Зашто инвестирати у Требиње?

Предуслов за прилив страних инвестиција је конкурентан пословни амбијент и информисање инвеститора о потенцијалним могућностима за развој нашег града. У циљу побољшања привредног амбијента који би створио услове за бржи развој привреде, на нивоу локалне управе града пружа се финансијска и институционална подршка.

• Услуге градске управе

Град Требиње је развио висок ниво услуга кроз отварање центара:

Центар за услуге грађанима обезбјеђује брзу и ефикасну услугу гдје грађани на једном мјесту, у најкраћем могућем року, могу да ријеше захтјев упућен градској управи. На раполагању су сви водичи кроз градску управу, као и обрасци који су им потребни за остваривање права. У оквиру Центра за услуге грађанима, постављен је шалтер поште, тако да грађани могу на лицу мјеста извршити неопходне новчане уплате (таксе и др.), везане за рјешавање захтјева и остваривање права.

Центар за дозволе из области грађења и предузетништва са циљем скраћења поступка добијања разних дозвола за градњу (рок 30 дана за комплетну и уредну документацију), односно регистрацију радњи (рок 1-3 дана за комплетирану документацију)

Kанцеларија за грађане – циљ рада канцеларије је да се додатно унаприједи комуникација између грађана и надлежних одјељења и јавних установа.

Канцеларија за предузетништво – циљ и фокус рада канцеларије је помоћ већ регистрованим предузетницима као и регистрација нових самосталних предузетника уз информативни и савјетодавни приступ.

Жеља (али и обавеза по BFC стандарду) Градске управе јесте омогућавање покретања предузетничке дјелатности унутар 24 часа од тренутка подношења захтјева за регистрацију дјелатности.

Инспекцијски надзор и услуге комуналне полиције

• Доступне пословне институције:

1. Развојна агенција ТРЕДЕА

Основана је са циљем стварања услова и пружања подршке развоју малих и средњих предузећа (МСП), као и њихово квалитетно укључивање у економске и финансијске токове (помоћ на почетку покретања бизниса), путем следећих активности: – Подстицање оснивања, пословања и развоја микро, малих и средњих предузећа, пружањем помоћи, савјета и информација, обука и консалтинг услуга Агенција треба да заузме водећу улогу у развоју тржишта услуга за МСП, да придобије повјерење клијената квалитетом услуга са намјером да научи предузетнике да су те услуге од велике важности за пословни успјех. Приоритети у раду Агенције су следећи: – Израда и имплементација развојних пројеката – Пружање правних и консалтинг/савјетовања својим клијентима – Промоција предузетништва на територији града Требиња, – Организовање едукативних догађаја за потенцијалне и постојеће предузетнике

2. Пословна зона Волујац (површине 85 хектара) Локација за изградњу привредних капацитета, одређена „Зонинг планом“ прије 20 година – Удаљена је 4 км од центра града на магистралном путу М20 – према Дубровнику са десне стране – Трафо станица 35/10 кВ – Урађена водоводна инфраструктура (промјер цијеви 100 мм, капацитет који не захтјева сложеније технолошке процесе) – Канализација се не може прикључити на градску мрежу, треба тражити друго рјешење – Приступни пут до Волујца, дужине 1км је асвалтиран – Власништво земље: 55% државно и 45% приватно (могућа експропријација) – До сада се у зони налазе 5 предузећа – Удаљеност зоне од магистралног пута: 1км, од жељезнице: 70км, од морске луке: 30км, од зрачне луке: 45км.

Програми у циљу економског развоја и јачања привреде

 1. Јавни позив незапосленим лицима за коришћење средстава за самозапошљавање у 2021.год.

Град Требиње објавио је Јавни позив незапосленим лицима која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање-Биро Требиње, а која су заинтересована  за започињање властите дјелатности што подразумијева и регистрацију пословног субјекта у складу са Законом. Циљну категорију за подношење захтјева по овом позиву чине незапослена лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање-Биро Требиње прије објављивања јавног позива, као активни тражиоци посла. Средства која се одобре по овоме Јавном позиву су неповратна и имају карактер субвенције. Субвенција се додјељује за самозапошљавање у свим дјелатностима осим трговине и угоститељства уз услов да дјелатност наставе обављати најмање 24 мјесеца од дана потписивања уговора о субвенцији.

 

 1. Јавни позив послодавцима чије је сједиште у Требињу за кориштење финансијских средстава које обезбјеђује Град Требиње (субвенција) ради обезбјеђења услова за обављање приправничког стажа особама са високом стручном спремом

Град Требиње објавио је Јавни позив послодавцима чије је сједиште у Требињу за кориштење финансијских средстава које обезбјеђује Град Требиње (субвенција) ради обезбјеђења услова за обављање приправничког стажа особама са високом стручном спремом. Циљ овога јавног позива је стручно оспособљавање особа које имају високу стручну спрему ради полагања одговарајућег стручног испита и на тај начин подизања нивоа конкурентности тих особа за трајно запослење, што за циљ има смањење броја незапослених. Дио средстава за реализацију нето плата по овоме јавном позиву обезбјеђује Град Требиње, из Буџета Града. Средства су неповратна и имају карактер субвенције.

 

Привредни догађаји и пројекти

1. „Сајам меда и вина“ Требиње

Традицонална манифестација „Сајам меда и вина“ Требиње, одржава се од 2007. године, у оквиру Преображенских свечаности и Крсне славе Града Требиња. Организатор ове манифестације је  Аграрни фонд Града Требиња у сарадњи са Пчеларскаом задругом „Жалфија” и Удружењем пчелара „Леотар”, под покровитељством  Града Требиња. Том приликом на једном мјесту окупља се велики број како домаћих излагача, тако и из региона Босне, Србије, Црне Горе, Хрватске. Наши излагачи су пчелари, прозвођачи пчеларске опреме, прозвођачи природне козметике на бази меда и других пчелињих производа. Такође, важан учесник сајма је Удружење винара и виноградара „Винос“ Требиње, које окупља узгајиваче грожђа и произвођаче висококвалитетних вина. Традиционално, први штанд чини богата трпеза херцеговачких домаћих специјалитета, пршут, сир, маслине, гдје сви гости могу да пробају изложене делиције, дегустирају разна вина и пробају специфичне локалне производa. Сајам се организује у Дучићевој улици, која је средиште дешaвања славских свечаности. Од 2018. године уведена је и додјела плакета за „најљепше уређен штанд“ и „штанд са најразноврснијом понудом пчелињих производа“.

У организацији сајма важну улогу има Пчеларска задруга „Жалфија” и Удружење пчелара „Леотар” са улогом да анимирају своје задругаре и чланове, за масовније учешће на сајму.

Другог дана сајма, од 2015. године, поред излагача,  Привредна комора Републике Српске и подручна Привредна комора Требиње придружују се, са манифестацијом “Kараван домаћих производа” у оквиру пројекта “Наше је боље” са циљем промовисања  домаћих производа. У оквиру ове манифестације, привредни субјекти и мали предузетници из цијеле Републике Српске излажу свој богат асортиман хране, гдје је скоро увијек обавезна дегустација прозвода. Излагачи долазе из Бања Луке, Градишке, Приједора, Прњавора, Козарске Дубице, Невесиња, Билеће, Љубиња и других градова Републике Српске.

2. „Херцег фест“

Mанифестацијa „Херцег фест“ Требиње установљена је 2019. године са циљем да постане традиционална. Одржава се 25. маја. Излагачи су кооперанти Аграрног фонда, који своје производе пласирају путем Херцеговачке куће. Овај сајам има улогу, поред промоције домаћих пољопривредних производа, обиљежавања и отварања почетка туристичке сезоне нашег града. Организатор ове манифестације је Аграрни фонд Града Требиња у сарадњи са Туристичком организацијом Града Требиња, под покровитељством Града Требиња.

3. Пројекти

Град Требиње је отворен према пројектном приступу Европским институцијама и фондовима, те се до сада учествовало и квалитетно имплементирало низ међународних пројеката а у току је неколико пројеката у чијој имплементацији тренутно учествујемо, као што су:

 1. „ПРЕКОГРАНИЧНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ”

Пројекат има за циљ јачање капацитета институција које се баве заштитом животне средине и информисање становништва о значају унапређивања система управљања чврстим отпадом и усклађивања састандардима Европске уније у овој области.

Мјесто реализације обухвата општину Никшић и Град Требиње.

Пројекат је почео 1. децембра 2020. и предвиђеноје да траје 30 мјесеци.

Укупна вриједност пројекта је 584,681.00, евра, од чега је допринос Европске уније скоро 317,000 евра.

Вриједност пројекта за Град Требиње  је 177,820.00 евра, од чега Европска унија финансира 96,361.23 евра, док је суфинансирање у износу од 81,459 евра обезбиједио Град Требиње.

2. „ПОПЛАВА И ПОЖАР” – Cross-border Environmental Initiative; Flood&Fire

Пројекат се тиче унапређења система заштите од поплава и пожара у прекограничном подручју ХерцегНовог, Требиња, Равног и Конавала.

Мјесто реализацијеје у горе наведеним општинама.

Пројекат је почео 15.августа 2020. и предвиђено је да траје 24 мјесеца.

Укупна вриједност пројекта је 1, 851, 353 евра, од чега је допринос Европске уније   1, 573, 650.05 евра.

Вриједност пројекта за Град Требиње  је 369, 246. 00 евра,   од чега Европска унија финансира 313, 859. 10 евра, док је суфинансирање у износу од 55, 386 .90 евра обезбиједио Град Требиње.

3. Пројекат Eupolis – новим технологијама до здравије животне средине

Међународни пројекат еуПолис  финансира програм Хоризон 2020, а координира Национални Технички Универзитет у Атини повезујући знање и искуство 28 партнерских организација из цијелог свијета. Циљ пројекта  еуПОЛИС је урбано планирање инспирисано природним рјешењима за унапређење здравља и благостања грађана.Град Требиње је у овом тиму препознат као један од пет градова “сљедбеника”, који има задатак да преузме и имплементира еуПОЛИС рјешења.

Вриједност пројекта 11 .170. 720,25 еура.

Зашто инвестирати у Требиње

Положај, клима и природни ресурси основни су развојни потенцијал Требиња. Разлози за инвестирање у Град Требиње су многобројни:

 • Географски положај веома повољан: на тромеђи три државе
 • Клима је блага медитеранска и погодна је за узгој свих медитернских култура
 • Посједује значајне природне ресурсе: хидропотенцијал и сунчеву енергију (преко 260 сунчаних дана годишње)
 • Посједује незагађено пољопривредно земљиште (посебно могућност производње органске хране). Подручје града има три већа обрадива поља: Требињско, Љубомирско и Попово поље
 • Подручје Херцеговине је најпогодније подручје за производњу меда, вина, узгајање дувана и ароматичних биљака. Познато је по свом висококвалитетном љековитом биљу које се користи у фармацеутској и козметичкој индустрији
 • Могућност наводњавања пољопривредних површина преко 90%
 • Посједује богат туристички потенцијал: раскошну и очувану природу, културно – историјске споменике, вјерске објекте, традиционалне културне манифестације
 • Један од праваца развоја је улагање у области образовања и науке. У граду дјелују: 4 основне, 4 средње школе и 3 факултета (Факултет за производњу и менаџмент, Висока школа за туризам и хотелијерство и Академија ликовних умјетности) са циљем да прерасте у Универзитетски центар. На подручју града дјелују и двије агенције за учење страних језика.
 • Пријатно мјесто за рад и живот: богато културно насљеђе, многобројне природне љепоте, традиционална домаћа јела, богат културни живот, добра саобраћајна повезаност

ПОСЈЕТИТЕ: www.investintrebinje.com

„Кад би младост имала филозофију старца,
не би било на свету ни једног сунчаног дана.“

Јован Дучић