Најновије вијести

Сервисне информације


Географски положај

Град Требиње налази се на крајњем југу Републике Српске и БиХ, у залеђу јужног Јадрана или дубровачко-херцегновског приморја. Налази се на тромеђи Федерације БиХ, Хрватске и Црне Горе. Град је смјештен на обалама ријеке Требишњице, испод планине Леотар, на надморској висини од 273 м. Од Дубровника је удаљен 27 км, а од Херцег Новог 45 км.

Клима

Медитеранска клима са кратким, благим зимама и дугим топлим љетима одлика је Требиња. Просјецна годишња температура ваздуха је 16,6 °C, просјецна јануарска температура је 8,3 °C, док је јулска 26,5 °C. Љети се температуре често пењу и изнад 38 °C, а зими се се понекад спусте и испод 0 °C. Годишње падне просјецно 1624 мм падавина. Са 260 сунчаних дана у години, град Требиње спада у најсунчаније градове на Балкану. Клима је погодна за узгој јужног воћа (смоква, нар, мандарина, лимун, наранџа, грејпфрут, маслина, винова лоза).

Историја

Требиње се први пут спомиње у X вијеку код Константина Порфирогенита под називом Трибуниа, који се касније промијенио у назив Травунија. Данашњи назив датира из XVI вијека, а најстарији становници Требиња била су племена Илира, Трацана и Грка. Кроз разлиците периоде Требиње се развијало под утицајем Византијског царства, а касније и Турског царства, те Аустроугарске империје. Данас се у Требињу и околини могу наци бројне културне заоставштине које свједоце о културама које су обликовале данашње Требиње.

Развојни ресурси

Најјефтинија чиста енергија, повољни климатски услови, те широка културна традиција су само неки од спацифичности Требиња. Хидроенергија и потенцијал за експолоатацију сунчеве енергије и енергије вјетра најважнији су развојни ресурси Требиња. Значајно мјесто заузима и пољопривреда. Органски производи, данас повластица ријетких, узгајају се како у самом граду тако и у околини Требиња. Некада индустријски центар регије, познат по Фабрици Алата Требиње и Текстилној индустрији „Новотекс“, данас има тенденцију и да оживи индустријску производњу. Квалитетна и обучена радна снага, те близина границе са ЕУ, са државама Хрватском и Црном Гором, су само неке од предности које Требиње нуди потенцијалним инвеститорима.

Култура

На подручју града Требиња налазе се бројни историјски споменици, вјерски објекти и археолошка налазишта. Требиње је мјесто рођења и живљења познатог српског пјесника, Јована Дучића, чији посмртни остаци данас леже у Манастиру Херцеговачка Грачаница, на брду Црквина изнад Требиња. Поред бројних културно-историјских споменика, град Требиње има и низ природних љепота и специфичности. Многобројни хотели, мотели и ресторани пружају посјетиоцима потпун ужитак боравка у овом граду.

Туристички бисер

Природне љепоте и знаменитости овог града су многобројне (извори, понори, пећине, јаме, ријетке биљне и животињске врсте, те атрактивни природни локалитети за одмор, рекреацију и туризам (Ластва, Зубци, БијелаГора). Град Требиње располаже смјештајним капацитетима попут хотела, мотела, преноћишта, еко-кампа, који укупно имају око 650 лежаја. На подручју града дјелују туристичке и културне и образовне установе. Сектор туризма, заједно са пољопривредом, препознат је као један од стратешких праваца развоја са циљем да се искористе огромни потенцијали којима Требиње располаже.

Спортски камп

Спортски кошаркашки камп “Дејан Бодирога” сваке године у Требињу окупља младе кошаркашке таленте узраста од 12 до 18 година из свих крајева свјета. За шест сезона свога постојања кроз камп је прошло више од 1800 учесника из око 25 земаља свијета. По оцјенама многих компетентних особа у области спорта, Камп “Дејан Бодирога” Требиње израстао је у најбољи и најорганизованији спортски догадјај оваквог карактера на просторима овог дијела Европе.

Rješenje postoji - Рјешење постојиPReduzetnički portal Republike Srpske